Huuhkajat jatkaa EM-karsintaurakkaansa perjantai-iltana loppuunmyydyllä Helsingin Olympiastadionilla.

Vastaan asettuu karsintalohkoa johtava Slovenia. Ottelu potkaistaan käyntiin klo 19.00.

EM-karsinnat käynnistyivät maaliskuussa, jolloin pelattiin kaksi karsintaottelua. Huuhkajat hävisi Parkenilla pelatussa karsinta-avauksessaan Tanskalle 1-3, mutta nappasi muutamaa päivää myöhemmin tärkeän 1-0 -vierasvoiton Pohjois-Irlannista. Benjamin Källman viimeisteli ottelun ainoan maalin.

Slovenia sen sijaan voitti Kazakstanin ja San Marinon. Slovenia on karsintalohkon ainoa puhtaan pelin joukkue. Huuhkajat on tasapisteissä Tanskan, Kazakstanin ja Pohjois-Irlannin kanssa.

Huuhkajien avainpelaajiin lukeutuvat Robin Lod ja Leo Väisänen joutuivat jäämään sivuun kesäkuun EM-karsintaotteluista loukkaantumisten vuoksi. Varsinkin Lodin vamma on astetta vakavampi. MLS-seura Minnesota Unitedia edustava Lod käväisi hiljattain polvileikkauksessa ja on kuukausia sivussa pelikentiltä.

Muun muassa Jere Urosen pelikunto on ollut kysymysmerkki. Kevätkauden Schalkessa lainassa pelannut Uronen kärsi helmi-huhtikuussa lihasvammasta ja oli myös sivussa kauden viimeisistä otteluista. Uronen on kuitenkin nimetty Huuhkajiin ja on harjoitellut normaalisti joukkueen mukana koko viikon.

Valmentajien kommentit

Markku Kanerva, Huuhkajat

Kanerva tiedostaa, millainen joukkue asettuu vastaan perjantai-iltana. Kanerva nosti esiin Jan Oblakin poissaolon vuoksi Slovenian ykköstähtenä pidetyn Benjamin Šeškon.

– Jos ensin katsotaan pelaajistoa, niin ei siellä ihan megastaroja ole. Šeško totta kai, joka siirtyy heinäkuussa RB Leipzigiin 24 miljoonalla eurolla. Se kertoo jotain pelaajan tasosta. Kyseessä on erittäin vaarallinen hyökkääjä ja hyvä maalintekijä. Andraž Šporar on toinen kärki. On pieni kysymysmerkki, kuka toinen hyökkääjä siellä aloittaa. Todennäköisesti Šporar, Kanerva totesi torstaina Olympiastadionilla.

Markku Kanerva odottaa suoraviivaista, tiukasti puolustavaa ja nopeasti vastaan iskevää Sloveniaa. Kuva: Juha Tamminen

Kanerva, 59, odottaa nopeista vastahyökkäyksistään tunnetun Slovenian luottavan tuttuun 4-4-2 -muotoon.

– Kaksinkamppailupelaaminen tulee olemaan totta kai isossa roolissa. Slovenia satsannee pituuseron vuoksi paljon erikoistilanteisiin, mutta niissä ei pituus ratkaise, vaan se, millaisella asenteella niihin erikoistilanteisiin mennään ja ennakoidaan pallon lentoradat. Kyseessä on kurinalainen joukkue.

– He menevät tosi nopeasti pallonmenetyksen jälkeen muotoon, jos välitön prässi ei onnistu. Heillä on kahdeksan pelaajan tiukka blokki. Kyse on keskikorkeasta tai matalasta blokista. Kaksi kärkeä jää odottamaan vastaiskuja. Slovenia ei ole kuitenkaan missään nimessä mikään mahdoton voitettava. Voitto vaatii meiltä ehdottomasti nappisuoritusta.

– Jos ajatellaan Slovenian vahvuuksia, niin sieltä löytyy paljon yksilötaitoa. Laitapelaajat tulevat vahvasti muodon sisään ja heiltä löytyy paljon taitoa 1v1 -pelaamiseen. Nämä kaikki vahvuudet tiedostaen olemme yrittäneet löytää tietyt sävelet, jotta voisimme ehkäistä niitä.

– Slovenia on käyttänyt 4-4-2 -ryhmitystä. Ei sitä koskaan tiedä, jos valmentaja keksii jotain yllättävää, mutta me olemme perustaneet valmistautumisemme sen mukaan, että he lähtevät tuolla ryhmityksellä. Olemme valmiita reagoimaan pelin aikana tilanteen niin vaatiessa.

Matjaž Kek, Slovenia

– Tämä on tärkeä ottelu, kuten kaikki muutkin lohkon ottelut. Lohkosta tulee todella tasainen. Pitää paikkansa, että kyse on vasta lohkon alkumetreistä. Odotan hyvää ottelua suuren yleisön edessä ja tietenkin positiivista tulosta Slovenialle.

Kekiltä tiedusteltiin Huuhkajien vahvuuksia ja laadukkaimpia yksittäisiä pelaajia.

– Huuhkajien suurimmat vahvuudet liittyvät joukkuepeliin ja pelaajiin, jotka kykenevät siirtämään laatunsa joukkueen käyttöön. Kuten sanoin, jonkun yksittäisen Huuhkajien pelaajan nostaminen esiin olisi epäkunnioittavaa muita pelaajia kohtaan.

– Valmistaudumme otteluun joukkuetta vastaan, jolla on oma pelityyli, maine ja asenne. Meitä odottaa hyvä sää ja täysi stadion. Olemme etuoikeutettuja päästessämme pelaamaan tällaisissa otteluissa. Toivon pelaajien ymmärtävän sen ja pelaavan laadukkaan ottelun. Meidän on oltava aiempaa keskittyneempiä ja pelattava laadukkaammin kuin aiemmin.

Kekin mukaan Jasmin Kurtić ei pelaa perjantai-illan ottelussa loukkaantumisen vuoksi. 34-vuotias keskikenttäpelaaja on kunnossa ollessaan yksi joukkueen tukipilareista ja selvistä avauskokoonpanon pelaajista.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että Kurtić on sivussa molemmista otteluista loukkaannuttuaan harjoituksissa. Ikävä kyllä hän ei pääse kentälle, vaikka halusikin kovasti pelata.

Slovenia kohtaa Huuhkajien jälkeen Tanskan. Kek ilmoitti joukkueen julkistamistilaisuuden yhteydessä pitävänsä Tanskaa ja Huuhkajia lohkon parhaina joukkueina.

– Haaste on valtava. Pelaamme lohkon kahta parasta joukkuetta vastaan, jotka ovat ennakkosuosikkeja.

Arvioidut avauskokoonpanot

Kanerva on luottanut pitkään kolmen topparin ja kahden wingbackin linjaan, mutta maaliskuussa luotsi joutui soveltamaan avauskokoonpanoaan Urosen poissaolon vuoksi. Tuolloin Kanerva luotti perinteiseen neljän puolustuslinjaan ja peluutti Richard Jenseniä laitapuolustajana. Nyt Uronen on kunnossa, joten on hyvin mahdollista, että Kanerva palaa kolmen topparin ja kahden wingbackin linjaan.

Joel Pohjanpalon ja Teemu Pukin muodostama kärkipari on harvoin toiminut. Kanerva saattaa peluuttaa Pohjois-Irlannin verkkoon voittomaalin viimeistellyttä Benjamin Källmania Pukin kärkiparina ja tuoda Pohjanpalon kentälle toisella jaksolla.

Huuhkajat: Hradecky; Alho, Jensen, Tomas, Ivanov, Uronen; Suhonen, Schüller, Kamara; Pukki, Källman

Slovenia: Belec; Stojanović, Brekalo, Bijol, Balkovec; Zajc, Lovrić, Gnezda Čerin, Verbič; Šporar, Šeško

Kuntopuntari

HUUHKAJIEN EM-KARSINTATULOKSET
PvmOtteluTulos
21.03.2024WalesWALSuomiFIN4-1
20.11.2023San MarinoSMRSuomiFIN1-2
SLOVENIAN EM-KARSINTATULOKSET
PvmOtteluTulos
20.11.2023SloveniaSLOKazakstanKAZ2-1
17.11.2023TanskaDENSloveniaSLO2-1

Televisiointi

Huuhkajien ja Slovenian välinen EM-karsintaottelu käynnistyy klo 19.00. Ottelu on nähtävissä Yle TV2:lla ja Yle Areenassa. Studio alkaa klo 18.15. Matti Härkönen selostaa ottelun.

LUE LISÄÄ HUUHKAJISTA