FIFA:n uhkaus toimi.

Englanti, Hollanti, Saksa, Belgia, Tanska, Sveitsi ja Wales taipuivat vahvemman edessä ja peruivat mielenilmauksensa. Maiden kapteenit eivät käytä kisoissa OneLove-sateenkaarikapteeninnauhaa.

Yhdestä käsivarsinauhasta nousi aikamoinen haloo. FIFA:lle se olisi ollut kiusallinen mielenilmaus, sillä Qatarissa homoseksuaalisuus on laissa kielletty. Kisojen lähettiläs onnistui möläyttämään kisojen alla, että homous on vaurio aivoissa.

FIFA pyrkii esittämään kulloisenkin kisaisännän positiivisessa valossa ja siksi Qatarin lakien vastainen mielenilmaus ei käynyt päinsä. FIFA voi vedota siihen, että ”poliittisia mielenilmauksia ei ole hyväksyttyä esittää MM-kisojen yhteydessä”.

Tästä päästään syvään päätyyn. Mitä poliittista – tai edes protestia – on OneLove-teemassa? Se on oikeastaan vain lausahdus sen puolesta, että jokaisella on oikeus rakastaa ketä tahansa. Miten se edes voisi olla väärin? Miten se on keneltäkään pois, jos Matti rakastaa Pekkaa?

On ihan oikein, ettei poliittisia mielenilmauksia suvaita, kun puhutaan selvästi jotain ihmisryhmää vahingoittavasta politiikasta. Sen sijaan on hyvin vaikeaa – oikeastaan mahdotonta – ymmärtää kieltoa silloin, kun aihe ei vahingoita mitään ihmisryhmää. ”Konservatiivisuus”, ”uskonnollisuus” tai ”kulttuuri” eivät riitä perusteluiksi sorrolle. Jos jonkin ihmisryhmän sorto on jossain kulttuurissa hyväksyttyä, kulttuuri on se, joka joutaa tunkiolle, eikä se sorrettu ihmisryhmä.

FIFA on – jälleen – kaiken pahan alku ja juuri, mutta kyllä tässä syyttävä sormi osoittaa myös suurten eurooppalaisten futismaiden suuntaan.

FIFA uhkasi kapteeneja keltaisella kortilla, jos sateenkari näkyy hihassa. Se oli tarpeeksi kova uhkaus. Tietyllä tapaa ymmärrän maita, sillä varoituksen saaminen jo ennen avauspotkua vie joukkueen välittömästi heikompaan asemaan.

Toisaalta, olivatko isojen futismaidenkin puheet epäkohtien nostamisesta esiin vähän tyhjiä, jos jo tällaisen uhkauksen edessä peräännytään?

Nyt kun tästä on tullut näin iso haloo ja FIFA on jo hävinnut tämän(kin) PR-tapauksen – kovin vastaisku olisi, että Englannin, Hollannin, Saksan, Belgian, Tanskan, Sveitsin ja Walesin kaikki pelaajat astelisivat kentälle sateenkaarinauhassa. Kuvaajat kuvaisivat, some myrskyäisi ja FIFA yrittäisi neuvottomana peitellä tuoreinta kohua.

FIFA ja Qatar näyttäisivät yhä hölmömmiltä, kun jokaiselle pelaajalle käytäisiin näyttämässä keltaista korttia siitä hyvästä, että ne pirulaiset uskalsivat väittää, että jokaisella pitäisi olla ihmisoikeudet.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

  • Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
  • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
  • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
  • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
  • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
  • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä.

Lue myös